Skärpning Stockholm!

Att slå på dem som ligger ned är fult – så är det bara, oavsett om man gör det bokstavligt eller bildligt Att göra som Stockholms stad gör nu är upprörande:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/skolpersonal-rasar-over-nedskarningarna

Alla barn ska ges de förutsättningar de behöver för att klara skolan, det är reglerat i skollagen. Tyvärr är det ju inte klart och tydligt formulerat vad det innebär så därför blir det så fel så ofta.

Vi flyttade från Stockholms stad för två år sedan till en kranskommun och det är jag i dag extremt tacksam för. Den kommun jag bor i (Järfälla) har allt sedan dess betalat för det som behövs för V:s skolgång och så även i år när det blev specialskola och ett extra år i 9:an. Han få i år gå i en skola med klasser med 5-8 elever i varje klass, man gör verkligen individuella studieplaner för barnen och har som det verkar goda rutiner för att kommunicera med oss förälder. Lägg därtill det extremt viktiga, för V i alla fall, han är inte ensam om att ha en resurs med sig, alla eller beroende på hur man ser ingen har resurs, personaltätheten är helt enkelt högre än i en vanlig skola.

Det pratas så mycket om hur viktigt det är att man integreras i en vanlig skola men ärligt talat hur kul är det när man är tonåring att vara en av få som har en vuxen som hänger efter en hela dagarna? Inget ont om resurspersoner men upplägget kan trigga tråkigheter och ondödigt tonårstrots speciellt om man inte kommer så bra överens med resursen. Hur bra för studieresultatet, betyget är det att vara i en skolmiljö som är så stökig att all energi man har en dag går åt till att stå ut med alla ljud och andra intryck. Hur lätt är det att känna att man lyckas och inte ständigt vara den som är ”problemet” om man ständigt jämförs med andra som har helt andra förutsättningar.

Och till sist som förälder är det en stor trygghet och avlastning (det kan jag lova att vi behöver) att veta att ens barn har det bra i skolan.

Så skärp er Stockholms stad (och andra kommuner som försöker spara pengar på idioti)! Det är ingen besparing på lång sikt att skära ned på stödet för barn med särskilda behov, ni skjuter bara kostnaden framför er och till andra delar av samhället. Låt även barnen i Stockholm få en chans att få känna på hur det är att få lyckas om och om igen!

10 tankar om “Skärpning Stockholm!

 1. Håller med dig helt och hållet! Det ska inte vara någon skillnad beroende på i vilken kommun man bor. Skönt att ni flyttade och att det blivit så mycket bättre. Kram

 2. jag håller också med dig! det borde vara självklart att man fokuserar på att eleven skall få nödvändigt stöd för att klara skolan, och att det stödet kan se olika ut. det borde inte vara så att resurserna ser olika ut beroende på var man bor!

  det är bara för jävligt att skolresurserna är så olika!

  • Jag har heller aldrig fått avlastning MEN jag skulle med glädje betala lite mer i skatt om de familjer som behöver avlastning med det tillskottet i statskassan skulle få det.

 3. Håll reda på era egna ungar det har funkat alltid. Skolan ska förhoppningsvis lära ungarna något o föräldrarna ska fan i mej uppfostra dom. Kam intelligent tydligare eller?

 4. Tror du missförstått det jag skrivit eller så har vi helt enkelt olika syn på hurvida ADHD och andra neuropsykiatriska handikapp finns eller inte. För mig är det ett handikapp och inte en fråga om uppfostran, eller dåligt föräldraskap.

 5. Skolan behöver bli jämlikt rättvis: ge alla känslan av att lyckas, oavsett deras inbördes prestationer. Och ge alla möjligheten att lyckas och utvecklas utifrån sina förutsättningar.

  Lite grand skäms jag, men jag tycker det är skönt att mina egna barn är igenom systemet och ute i andra änden.
  Man ska inte behöva slåss för att ens barn ska kunna gå i skolan som en ”vanlig unge”. Och likväl behövs det slåss. Både ”på min tid” och nu. Det är synd om de som inte har orken eller förmågan/kunskapen att slåss. Hoppas de här sista bokstäverna blev rätt för nu får jag inte se vad jag skriver.

  • Jag håller helt med dig Cecilia, att få känna att man lyckas som elev/barn borde vara det självklara målet för all skolverksamhet (ett bland flera förstås). Jag kan slåss för mina barn, jag har såväl kunskapen som förmågan (även om priset varit högt) men som du skriver de som inte kan slåss för dem är det så otroligt orättvist och ett misslyckande för samhället. Förstår helt och hållet att du är tillfreds med att dina barn har kommit igenom systemet, jag ser fram emot den dagen jag med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s