Egentid

Fråga mig inte hur jag har det med min egentid (ska stavas som ett ord har jag läst mig till), speciellt inte om du är psykolog, beteendevetare eller jobbar på FK.  Jag är väldigt kluven till det begreppet och risken finns att jag blir arg.

På en gång ska jag säga att jag inte alls är motståndare till synen att vi människor behöver egen tid, tid där vi gör saker för vår egen skull. Men som begreppet används i dag, i alla fall som jag uppfattar det, så är det upp till var och en att lyckas skaffa sig den där eftetraktade egentiden och lyckas man inte med det så är det fel på  individen (och inte på omgivningen eller samhället). Jo jag tycker att vi har alla ett eget ansvar för vårt liv men vi verkar och lever inte i  ett vaccum.  Att få egentid verkar dessutom vara lösningen på alla problem man kan tänkas ha, om man är stressad, deprimerad, har omt eller ”bara” olycklig så är lösningen egentid.

Jag har under de senaste åren träffat många många läkare, psykologer och beteendevetare och nästan alla har pratat om vikten av egentid. Som förförra hösten då allt snurrade som mest kring lille V och min dotter, där och då fick jag rådet flera flera gånger att se till att få egentid gärna i form av motion. Jaha tänkte jag skaffade mig en almanacka (det gör jag i och för sig varje höst), ett gäng med färgpennor i olika färger för att göra tydligt för mig vart min tid gick till. Rosa var färgen jag valde för min egentid, barnen var blå, jobbet svart och så hade jag grönt till ytterligare något. Dessutom köpte jag nya gympaskor och ett terminskort på Friskis & Svettis. Nu så minsann skulle jag få ordning på alltihopa och bli en lugn, glad och accepterande kvinna. Ni som har läst bloggen ett tag eller känner mig vet ju att det inte blev riktigt så. Till slut försökte jag till och med fuska med färgpennorna för att få det att se ut som om jag hade balans.

I dag kan jag tycka att rådet att skaffa egentid i den situationen var  puckat mindre lyckat och att jag ens försökte i den skalan var dumt. Om man har ett barn som mår så dåligt som lille V gjorde behöver man praktisk avlastning som förälder inte råd om egentid. En hemsyster som kom hem och hjälpte till är vad jag hade behövt då (hemsystrar fanns fram till 70-talet och de kom hem till familjer och avlastade/ersatte husmodern om hon var sjuk/barnafödande eller på husmorssemester, de kom också hem och tog hand om sjuka barn så att mamman kunde gå till jobbet).

Nu är frågan om egentid uppe på tapeten igen och jag blir  så trött . Jag går hos en ny coach (som en del av min rehabiliteringskedja) och bland det första som kom upp var hur viktigt det var med egentid. Viktigt är det också vad man gör på sin egentid däremot är det inte så viktigt, som jag tycker att den ska vara förutsägbar, gå att planera och bestå av en längre sammanhängande tid,  utan man ska passa på när möjlighet ges (typ när bebisen sover). Så i dag har jag ägnat dagen åt att baka som en del av min egentid

img_3472 img_3473

Jag gillar att baka, typ som hobby och då är det en bra sysselsättning för egentid, sticka och läsa (lite beroende på vad) är också bra sysslor. Städa och handla är inte bra sysslor, inte ens om man gillar att göra det och göra det ensam och  framförallt uppskattar resultatet. Jag kan i och för sig förstå och repsektera det tänket men jag blir så trotsig när någon säger åt mig att detta ska du göra och detta ska du låta bli, bakandet blir inte lika roligt då till exempel.

Jag önskar att det istället blev modernt inom rehabsvängen att prata utifrån Bodil Jönssons tidsbegrepp. Ställtid till exempel är väldigt viktigt för hur jag mår, utan den ökar stressen garanterat. Behovet av ostyckad tid likaså. Jönsson fokuserar också på att det är min egen inställning till tid som avgör – hon föreslår att vi istället för att lura oss själva att vi har ont om tid istället ska lura oss att vi har gott om tid – livslögn som livlögn. Men hon bortser aldrig ifrån samhällets och omgivningens betydelse!

6 tankar om “Egentid

 1. Så sant så sant. Jag håller så mycket med dig. Ungefär samma tankar som hur jag (och alla andra) ska få ihop mitt livspussel. Det är så många som ger mig råd att jag ska släppa alla krav. Som om jag liksom dammsög fem ggr i veckan och nu bara ska göra det en? För då får jag massor med mer egentid? Det är ju inte så det funkar. Jag tycker jag HAR sänkt alla krav redan, och ändå får livet liksom inte plats….. Jag gör så lite jag kan av tråkiga saker. Men köpa mat, tvätta och uppfostra barnen kan man ju inte sluta med. Suck, ja det är inte lätt det där. Härliga kakor har du iaf bakat. Önskar jag kunde få en eller fem till kaffet ikväll :). Kram!

 2. Jag tycker att du ska ta upp detta med din coach (kanke inte så roligt, jag skulle nog aldrig gör det). Ett ha egentid kan ju inte vara verksamt när man ifrågasätter hela systemet, då måste tom. en coach vara ”flexibel” och hitta nya sätt att hantera verkligheten. Det går så mycket mode i ord, egentid, borderline, flexibilitet, nytänkade, utanförskap. Egentligen är det bara fluff. Peter och jag skojar alltid om sådan där ”må bra böcker” med hysteriska uppmaningar ”ta sig själv kragen”, ”rycka upp sig”… Om man kunde det skulle man väl inte vara så desperat att man läste ännu en sk-t-bok i ämnet.

  Nu blev jag lite uppjagad 🙂 Dina bakverk ser ljuvliga ut, hoppas att de var lika goda som de ser ut. Kram.

 3. Mycket bra skrivet! Du har så rätt!!!!
  Jag gillar också Bodil Jönssons tidsbegrepp. Ostyckad tid är oerhört värdefullt – att hinna tänka färdigt, göra färdigt och inte slängas mellan den ena eller den andra sysslan.
  Sticka och baka lugnt!

 4. Ja, ibland undrar man i vilken verklighet de här s k förståsejpåarna lever. Att om möjligt få göra färdigt det man påbörjat är väl betydligt mer värt för lugnet och harmonin än att stressa ifrån de nödvändiga vardagsbesyren för att motionera eller något annat ”egentidsaktigt”.

  Kram

 5. Åh, vad du har rätt och det är så klokt skrivit! Har råkat ut för samma förstå-sig-påare senast för ett par veckor sedan, som tyckte, att när barnen var i skolan, så hade jag hur mycket egentid som helst. Visst, dream on tänkte jag bara. När man har barn med särskilda behov, så är ensamtid ofta den tiden man använder till att maila olika instanser/beslutsfattare eller ringa eller att få något gjort. Skillnaden är nu, när jag är sjuk pga. utbrändthet att jag kan göra det på kontorstid, tidigare var det mellan 01 och 03 på natten och ingen sömn därefter…Grrrr.. man blir så arg på dessa som lever i en helt annan värld!
  Och med de kakor så kommer jag gärna och fikar!

 6. Vad bra du skrivit, jag tycker att det skulle finnas någon som kunde hjälpa dig, erbjudande från kommun.

  Jag fick ett erbjudande om att hemtjänsten skulle komma till mig för 1 år sedan men jag tackade då nej, jag vet faktiskt inte varför för idag förstår jag att det hade varit bra…

  Nä, någon egentid utan hjälp det går inte, som att motionera, man är ju redan slut och inte gör motionene att jag får mindre att göra…

  Det handlar om att tiden ska räcka till allt man måste göra och tiden därefter ska vara den s.k egentiden och när är den, jo när alla sover och det är dax att sova själv.

  Jag hoppas att du kan få en riktig egentid över någon gång, jag har den fördelen att när barnen far till skolan och sambon är på jobbet är jag alldeles ensam från kl 8 till 1.
  Jag skyndar mig att städa, tvätta kläder osv och sedan har jag någon timmes egentid, det är för mig egentid, jag gör vad jag vill de timmarna…

  Vad bra att du tycker om att baka, det luktar gott ända hit, är själv jättedålig på att ta tid att baka, men ibland får jag och yngste sonen ett tokryck *Ler*

  Kramar i massor från mig som sänder mycket styrka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s