Vättar, hustomtar och oknytt

img_3396 img_3397

En inköpt skål med vättar på (eller om det är hustomtar eller annat oknytt) samtidigt som jag börjat läsa Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen har fått mig att snöa in på folktro och speciellt vättar och hustomtar.

Jag kan egentligen ingenting om vare sig folktro i allmänhet eller vättar och hustomtar i synnerhet. När jag köpte skålen på en mysigt krukmakeri i söndags så tänkte jag i ett romatiskt skimmer att vätten/hustomten fanns som en sorts ”väktare” eller välgörare för den gård med dess människor som han bor på. Att han snällt såg till både hus och människor. Nu har jag läst på lite och vet att så var kanske inte tron riktigt utan vättarna kunde vara rätt elaka om man som människa inte var snäll mot dem och de kunde då ge igen genom att skicka sjukdom och annat elände ”på” människorna. Var vi människor däremot snälla och givmilda kunde vi få gåvor tillbaka.

Jag skulle gärna vilja ha en hustomte/vätte av den snälla kravlösa sorten (som väl ändå ligger bakom begreppet hustomte som någon som kommer hem till äldre och byter glödlampor mm) som tar hand om oss och vårt hus. Någon som jag gärna ger lite sötgröt då och då för att han ska vara på bra humör. Lite elak kan han förresten få vara för då kan jag skylla på honom när något elände händer. Nästa gång huvudvärken slår till kan jag tänka att det är nog för att jag hällde ut varmt vatten i vättens hem (de bor under marken och blir tydligen extra arga om man häller vatten på dem) och ställa ut lite gröt och hips vips så försvinner huvudvärken ;=).

Nu ska jag återvända till verkligheten igen och bege mig till ett möte med bla FK, förhoppnigsvis har jag inte varit elak  mot någon vätte i dag.

9 tankar om “Vättar, hustomtar och oknytt

 1. Skrattar gott åt dina vättar, undrar just hur elak jag har varit som behöver en ny njure?
  Idag mår jag skapligt, har varit och klippt topparna och slingat in lite guldfärgade slingor. Det ser naturligt ut och det är så jag vill ha det.
  Hoppas allt gick bra idag med FK … man vet aldrig nu för tiden hur de hanter något.
  Kram

 2. Jag hoppas verkligen att alla knytt och oknytt står dig bi så att det går bra för dig både med FK och med hälsan. Huvudvärken låter väldigt otäck… Jag har migrän ibland, det gör ont men jag vet ialla fall vad det beror på, men att få akut ont sådär – stackare!
  Är man riktigt snäll mot de små grå varelserna kanske de lämnar ett litet ulligt nystan på huvudkudden? 🙂

 3. Folktro är ett mycket fascinerande område, jag har själv läst etnologi som biämne på universitetet. Det finns massor med litteratur om du vill läsa mera, börja exempelvis från Bengt af Klintberg och leta dig vidare från hans litteraturlistor. Härligt skål, hoppas mötet med FK gick bra!
  H: Mia

 4. Jag hade inte en liten hustomte men min bästa vännina var en sådan som hade en mass kolijox för sig och har satt ett skydd runt vårt hus och en massa annat…

  Hon dog i våras och sorgen är stor fortfarande men jag har upptäckt att hon är här hos oss, senast igår hörde jag av hene…

  Så hon har blivit min lilla hustomte eller vad jag ska kalla det, nog har du någon som går och vakar över dig och din familj, jag önskar att den kunde ta bort din huvudvärk, jag brukar ha migrän och det är fruktansvärt med 3-4 dagars huvudvärk så jag kan förstå hur det är för dig…

  Hoppas att allt ordnar sig/Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s