Hemkunskap a la Saltflingan

Jag fick oväntat sällskap med mig i dag när det var dags att handla för veckan. Lille V (V är väl egentligen inte så liten längre med sina nyss fyllda 11 år men som minsting i familjen så) erbjöd sig spontant att följa med och ”pipa” (scanna) maten. Det blev en ovanligt trevlig handling. Jag brukar normalt sätt sura ihop efter 10 minuter, trött och irriterad på att det jag ska ha inte finns, jag vill ha ekologisk mat gärna närproducerad och inte vill jag ha en massa tillsatser heller och det är lite si och så med det i affären där jag bor om det inte gäller mjölk, ägg och müsli.

Jag har precis läst klart Hemlige kocken och läser nu Äkta vara så barnen har ”matats” med mina tankar om tillsatser och annat ett tag nu och det blev det som jag och lille V ägnade oss åt att titta på när vi handlade också. Vi vände och läste det finstilta på bla ketchupen, riskvikken, olika godisar, korv, skinka och en massa annat. Ibland blev vi lättade som när vi hittade ketchup som inte innehöll sjutton sorters E-ämen men ibland besvikna som när riskvikken innehöll tillsatser vi inte vill ha. Det sista vi tittade på var Toffifee och den innehöll säkert 20 ingredienser blan annat rötad granved (vannillin), vi la tillbaka den.

På vägen hem slog det mig att lille V lärt sig mer om mat och vad som finns i olika matvaror än på alla de hemkunskapslektioner han inte haft under hösten (eftersom han har anpassad studiegång). Det kändes riktigt bra faktiskt. Lille V sörjer i och för sig att Pringels chipsen är bland det sämsta man kan äta om man är sugen på chips men han vet numera mer om vad han stoppar i sig om och när han väljer att göra det.

Om ni inte har läst Hemlige kocken så gör det och kolla sedan på innehållsförteckningarna när ni handlar, gärna tillsammans med barnen. Det är ruggigt när man förstår vad som gömmer sig bakom alla E-nummer men det är lärorikt och sedan kan man ju välja vad man faktiskt vill äta när man vet vad som finns i ”maten”.

5 tankar om “Hemkunskap a la Saltflingan

 1. Så smart av dig att låte V hänga med och lära sig viktig kunskap. När mina var små och tjatade mycket om att de ville ha än det ena än det andra så tog jag ut hela min lön och makens i pengar. La upp allt på bordet och sa som det var detta är vår lön.

  Ungarna tyckte det var otroligt mycket pengar .. sen tog jag räkning för räkning och berättade att vi betalade hyra för vårt boende och så drog jag ifrån den summan, räknade bort sedlarna tydligt och la i en hög för sig. Jobbade mig igen alla räkningar och sen var det dags för mat, busskort, och allt annat som ska betala. Det lilla som var kvar var det som vi hade att dela på i familjen och göra trevlig saker för, äta mer glass eller vad det nu var som stod högst på önskelistan.

  Sen delade jag det som var kvar i fyra högar och förklarade att det var fyra veckor tills nästa lön och man måste ha lite pengar varje vecka.

  Dottern blev duktigt med sina pengar men sonen kämpar ännu på. Men som små så slutade de tjata om allt de ville ha.

 2. Jag är också helt ”såld” på Mats-Eric Nilssons båda böcker. De är verkligen två ögonöppnare. Jag måste berömma dig för din klokhet när V får så mycket kunskap på ett perfekt sätt. När vi vet vad som är i maten kan vi ju själva avgöra när vi vill göra avsteg från våra egentliga önskemål. Ibland är det ju närapå omöjligt att hitta alternativ och man vill inte avstå helt =) Lycka till med V skolgång. Jag tror att ni till slut når en lyckad lösning för er alla.

  Trevlig december
  Beatrice

 3. Åh, så bra det verkar! Både trevligt och klokt och lärorikt. Antar att du fick dej en dos eftertanke också. Visst är det helt obegripligt så mycket konstigt som stoppas i maten?

  Ha det så jättegott!

 4. Trots att vi är pensionärer har vi läst hans böcker och under en vecka lyckades vi faktiskt helt undvika några E-tillsatser och självklart så läser vi noga innehållsförteckningarna numera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s