Grönt nyårslöfte

Vid sidan om stickning och annat handarbete är mat och matlagning mitt stora intresse och jag läser gärna matbloggar. På en av dem, Matälskaren, uppmanar Lisa Förare Winbladh alla matbloggare och matälskare att avge gröna nyårslöften. Jag är en matälskare och miljödito så jag tänkte här och nu avge mina gröna löften för 2008:

 • När det gäller stickning så lovar jag att tänka ännu mer på miljön när jag köper garn, vilket borde innebära framförallt att jag köper mindre garn men också att jag när jag köper garn väljer närproducerat garn, ekologiskt garn och avstår framförallt från konventionellt bomullsgarn.
 • Att försöka påverka producenter att vara mer miljövänliga är också ett sätt att själv vara mer miljövänlig. När det gäller garn så är det väl främst realistiskt att försöka påverka de som finns i Sverige. Så jag tänker mig att mejla Garnstudio för att fråga när deras första ekologiska garn kommer.
 • När det gäller mat så handlar jag redan så mycket jag kan ekologiskt och/eller närproducerat. Så mina löften här är tre. Dels att försöka bli bättre på att ta hand om det som finns i kylskåpet dvs rester, jag slänger alldeles för mycket i dag. Dels att äta mindre kött och mer vegitariskt, 1-2 vegitariska matdagar i veckan (ger mer pengar i plånboken också). Och till sist  lovar jag även när det gäller mat att ”plåga” en och annan producent men frågor om deras inställning till miljön. Jag tänkte börja med att fråga vår närmaste Coop Forum butik varför de envisas med att ställa sina ekolgiska varor antingen högst upp eller längs ned.
 • I övrigt så blir mitt löfte att bli bättre/duktigare på att sopsortera. Här är jag lat och bekväm.

Så till sist så utmanar jag er andra stickbloggare att avge ett eller flera gröna nyårslöften. Om stickning, mat, resande, sopsortering eller vad som helst. Kan matbloggarna så kan väl vi?

Nu ska jag leta reda på ett recept på rotmos eftersom det ligger mycket rotfruker i kylskåpet och väntar på att någon ska göra något av dem….

Annonser

5 tankar om “Grönt nyårslöfte

 1. Den stora förbättringen som skulle kunna göras hos oss vore om standardmjölken kunde vara krav-mjölk.

  Vi använder väldigt mycket mjölk, men vägrar mellanmjölk, så får den vara hur krav:ad den vill.

  Och kunde den orangea f-müslin också komma i krav-utförande så vore det bra. Det är väl de två produkterna som det slits mest på i den här familjen.

  Kött är ”själv”skjutet eller närproducerat till allra största delen.

  Att GÅ och handla vore antagligen också en miljövinst …
  Ja, det är nog i den sektorn vi skulle kunna bli bättre. Får klura på det …

 2. Kan glädja dig med att Rowan nu i vår kommer ut med en ekologisk kollektion. De börjar med ett bomullsgarn, men det kommer att komma fler ekologiska garner framöver också. Håll utkik!

 3. Ja, angående maten försöker man vara så ekologisk som möjligt – gubben dricker grön och ekologisk mjölk… värre för mig när det gäller mjölkprodukter som behöver vara laktosfria och då blir det Valio – Finland från start… om de nu inte börjat göra dem i landet?
  Garnet på Garnstudio är ju aldrig svenskt, så det är illa från start… bättre då med andra garner kanske? Ingen susning, men Ullcentrum, Östergötland (?) och Wåhlstedts… Mojärv och lite annat är ju ändå svenskt – kanske? Ja, var kommer ullen ifrån till garnet??? Utlandet??? Men, jag köpte estländskt garn som var gjort på nordisk ull… då undrar man 😉
  Må så gott… värmländskan… kramis ngn som försöker så gott det går att tänka rätt… men i glesbygd och utan annat än bil ÄR det svårt… man tar sig inte hemifrån utan bil… nä, igen buss som kan kallas buss, nej…

 4. Vi äter älg- och renkött här uppe som vi jagar och skjuter själv så det är ju en fördel. Vad värre är så jobbar jag ju som yrkeschaufför nu och bränner ganska mycket diesel varje dag och det är inte särskilt bra. Har ändå fått gå kurs hur man kör miljövänligt eller eco-driving som det heter. Det som jag blir mest irriterad på är när butikerna här har vanlig mjölk från skånemejerier när vi har vårat norrmejeri. Jag är väldigt mån om Norrland och våra jobb.

 5. Skånemejeriersmjölk i AC+BD-län??

  Jag som tycker det är illa nog att drickmjölken i Östersund kommer från Sundsvall. Förhoppningsvis går jämtlandskornas mjölk till nåt mejer i i Jämtland som gör nåt annat av det. (Så inte mjölken åker t o r tänker jag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s