Guldstjärnor

Fick ni några guldstjärnor i skolan när ni var små?

 Det fick inte jag förmodligen för att jag gick i skolan på 70-talet och då var det annan pedagogik som gällde. Mina barn har fått en del guldstjärnor i skolan, men framförallt så har jag, om än motvilligt, börjat använda mig av guldstjärnor till lille V. Eller rättare sagt jag jobbar med belöningssystem för att få ordning på olika saker som lille V har svårt för eller där hans humör ställer till det mm.  Det har gällt läxläsning, komma upp på morgonen utan att skrika och svära eller som nu senast (med början i går) få ordning på dataspelandet både när det gäller antalet timmar och att inte låta humöret ta överhand när det är dags att sluta. Vi hade ett minst sagt häftigt bråk om detta i går (barn med ADHD har ofta svårt att växla från en aktivitet till en annan) så nu har vi ett ”kontrakt” som sitter på ett hemligt ställe i huset (så inga kompisar ser det) om vilka regler som gäller under jullovet. Lyckas lille V med det så får han sin högt eftrtraktade belöning sista dagen på jullovet.

Jag är som sagt kluven till det här med guldstjärnor och belöningssystem kanske för att jag inte fick några stjärnor när jag var liten eller för att Bup så ihärdigt framhåller det som lösning på allt eller för att de författare till den bok som jag läst om detta (som Bup rekommenderat) tjänar en massa pengar på att skriva självklarheter eller för att det är en massa jobb med att göra dessa belöningssystem. Å andra sidan har guldstjärnorna fått lille V att kämpa för att förändra sådant han måste förändra och det är förstås bra.

Hur som helst är jag numera så påverkad av detta med guldstjärnor att jag börjat tänka ut belöningssytem till mig själv också. Som veckan innan jul, då det förutom att vara just veckan innan jul med allt vad det innebär var en massa jobbiga möten/besök som jag var tvungen att gå på som till Försäkringskassan, läkare mm. Jag bestämde mig för att om jag tog mig igenom denna vecka så skulle jag belöna mig med Maria Gullbergs nya virkbok . Jag tog mig igenom veckan! och boken är min!

virka-muddar.jpg

Den rekommenderas varmt. Det är roligt att virka och muddar är perfekta virkprojekt speciellt dessa där det händer saker med det man virkar hela tiden.

virka-muddar-2.jpg

En mudd som passar tomtemor perfekt ;=)? Fast hon är kanske lite trött på rött så här dags?

Mer info om muddarna kommer när de är klara för nu ska jag och lille Vi väg och åka skateboard (jag ska inte åka)innan det blir mörkt.

10 tankar om “Guldstjärnor

 1. Sonens förra fröken körde med guldstjärnor. Att se till varje barns individuella framsteg var inget som hon trodde på vilket resulterade i att vissa barn aldrig lyckades få några stjärnor när de aldrig passade in i hennes mall. Känner mig därför något kluven till systemet men samtidigt vet jag att människan gärna strävar efter belöningar och det mesta funkar om man bara gör det med förstånd. I varje fall mer förstånd än sonens gamla fröken hade. Kan ju tillägga att hon är pensionär nu. Som tur är!
  Till något helt annat: hur många barn har du och hur gamla är de?

 2. Tror det finns allt att vinna och inget att förlora på belöningar. Visst anstränger vi oss alla lite mer om det är något lockande som hägrar?

  Hoppas ni får ett lugnt, skönt och riktigt gott slut på detta året och så önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År!

  Kram!

 3. Hej
  God fortsättningen och allt.
  Jag hade något liknande med min lille, han var en liten buse med dyslexi och lite annat, enligt logopeder och sköterskor och lärare på skolan. Men jag körde med mål för honom , de är ju en variant på stjärnor, klarar du de så gör vi , mm, de har varit tufft bitvis, satte alltid korta mål , både i tid och nivån på ”gärningen”, tyckte de funkade bra men man får nog ha olika metoder till olika barn.
  Använder målen för mej skäl nu med, om jag diskar den disken får jag sticka 20 min;-) å va jag diskar.
  Ha de gott ,
  Eva.

 4. Det känns nästan som att det är ett tecken att du skriver om belöningssystem just nu. Jag har provat det innan, och tycker det är både bra och dåligt. Framförallt tycker jag det var lite jobbigt för mig själv, kräver oerhörd disciplin, konsekvens och energi för sig själv som mamma att göra det tycker jag. MEN å andra sidan hör jag just nu mig själv i dotterns ord till sin bror alltför mycket, och tyvärr hör jag henne hota honom väldigt ofta. Det får mig att tänka efter vad jag själv gör, och har kommit fram till att jag måste skärpa mig med hoten och befrämja belöningar och beröm istället. Guldstjärnor är ju inte helt fel. Tror faktiskt att jag ska köra en runda, och se om det blir lite mer harmoni och bättre tonlägen på oss alla i familjen.

  Jag hoppas att det kommer gå bra för er också, och att det underlättar under jullovet! Det är du värd!

 5. Hoppas att systemet med stjärnorna fungerar för er. Funkade bra på skolan där jag jobbade. Där blev det lite speciellt trevligt efter ett visst antal stjärnor.Alla behöver belöningar när man gjort något bra!Lycka till med din virkning!Kram!
  Eva i Lund

 6. Jag gick också i skolan på 70-talet, men visst fick jag guldstjärnor! (Om barnen fått det kommer jag inte ihåg.)

  Belöningar för att man höjer sig en halv nivå är nog en ganska bra metod. Värre är det om man måste höja sig flera nivåer för att ”få” och det inte finns någon ”vingelmån” på väg dit.
  Ett misslyckande ska inte behöva sumpa en radda lyckanden.

  I stallet lärde jag mig det braiga med belöning. En häst vägrade stå still när jag skulle borsta henne. Jag slutade, sade åt henne och hon stannade. Jag borstade och hon började igen. Osv. Tills jag sa att hon gjorde rätt när hon stannade. Då stod hon still även när jag borstade henne.

  Jag är nu en hejare på att säga att jag är duktig. Och är jag inte det så är jag bra på nåt annat vis. 😀

 7. Kul att du belönar dig själv. Jag har för mig att att jag sett ett förslag på belöningssystem för dig med. Det var också med guldstjärnor. 🙂

 8. Klart att du ska belöna om det fungerar för er. Som mamma tar man till alla knep för att saker ska fungera. Jag har lösenord på min dator och ingen får använda den om inte vissa saker är gjorda varje dag. För varje ”uppgift” får man viss antal minuter på datorn. Funkar jättebra.

 9. En jättekram till dig som orkade igenom veckan. Har själv jobbat på FK en gång i tiden och det var den värsta tiden i mitt liv. Tur det fanns bra ”kunder” för personalen funkade inte.

  Belöningssystem hit och dit, svårt att säga. Man får prova sig fram och visst belönar man sig själv, ex ett läckert garn, en bok osv.

  Massor med kramar till dig

 10. Ping: Mer om guldstjärnor « Saltflingan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s